Kövess minket:
Eseménynaptár
2024. április
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Összes esemény ›

Főoldal / Iskolánkról / Tantárgyak / Vendéglátóipar ismeretek

Vendéglátóipar ismeretek

 

Szakgimnáziumban - a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 6. §-ában meghatározottak szerint - kötelezően választandó vizsgatárgyként a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgyból kell érettségi vizsgát tenni.

Vizsgatárgy Részletes vizsgakövetelmények A vizsga leírása
Vendéglátóipari ismeretek vendeglatoipari_ism_vk_2020.pdf vendeglatoipari_ism_vl_2020.pdf

 

Ágazati szakmai érettségi vizsga témakörei

Értékesítés elmélete és gyakorlata témakörei

  1. Értékesítési tevékenység tárgyi és személyi feltételei
  2. Reggeli-és uzsonnaitalok értékesítése
  3. Értékesítés folyamata
  4. Szeszes italok jellemzőik és felszolgálási szabályaik
  5. Vendég típusok, étkezési szokások
  6. Borok tárolása, értékesítése
  7. Alkoholos italok értékesítése
  8. Választékközlési eszközök
  9. Etikett, protokoll szabályai
  10. Az értékesítés elszámoltatása
  11. Ünnepek, alkalmak a vendéglátásban
  12. Szállodai értékesítés
  13. Rendezvényszervezés
  14. A vendég asztalánál végzett ételkészítés

 

Termelés elmélete és gyakorlata témakörei

  1. Köretek-főzelékek
  2. Helyiségek, helységkapcsolatok
  3. Saláták, öntetek
  4. Előételek
  5. Levesek, levesbetétek
  6. Vágóállatok húsrészeinek felhasználhatósága, belőlük készíthető ételek

 

Marketing és kommunikáció a gyakorlatban témakörei

  1. .A piac elemzésének módszerei és az eredmények gyakorlati alkalmazásának lehetőségei a vendéglátásban
  2. A marketing mix meghatározása
  3. Marketingkommunikáció a vendéglátásban
  4. Viselkedéskultúra és kommunikáció alapjai
  5. Az internetes marketing, a közösségi média szerepe

 

Jogszabályok a vendéglátásban, szervezés és irányítás a vendéglátásban témakörei

  1. Környezetvédelem
  2. Fogyasztóvédelem
  3. Tűz-és balesetvédelem
  4. Vendéglátó üzlet indításával kapcsolatos jogszabályok, szervezési feladatok
  5. Vendéglátó üzletek külső ellenőrzése

 

 

  
  
© 2019 Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva