Vendéglátóipar ismeretek
Szakgimnáziumban - a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 6. §-ában meghatározottak szerint - kötelezően választandó vizsgatárgyként a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgyból kell érettségi vizsgát tenni.
Vizsgatárgy | Részletes vizsgakövetelmények | A vizsga leírása |
Vendéglátóipari ismeretek | vendeglatoipari_ism_vk_2020.pdf | vendeglatoipari_ism_vl_2020.pdf |
Ágazati szakmai érettségi vizsga témakörei
Értékesítés elmélete és gyakorlata témakörei
- Értékesítési tevékenység tárgyi és személyi feltételei
- Reggeli-és uzsonnaitalok értékesítése
- Értékesítés folyamata
- Szeszes italok jellemzőik és felszolgálási szabályaik
- Vendég típusok, étkezési szokások
- Borok tárolása, értékesítése
- Alkoholos italok értékesítése
- Választékközlési eszközök
- Etikett, protokoll szabályai
- Az értékesítés elszámoltatása
- Ünnepek, alkalmak a vendéglátásban
- Szállodai értékesítés
- Rendezvényszervezés
- A vendég asztalánál végzett ételkészítés
Termelés elmélete és gyakorlata témakörei
- Köretek-főzelékek
- Helyiségek, helységkapcsolatok
- Saláták, öntetek
- Előételek
- Levesek, levesbetétek
- Vágóállatok húsrészeinek felhasználhatósága, belőlük készíthető ételek
Marketing és kommunikáció a gyakorlatban témakörei
- .A piac elemzésének módszerei és az eredmények gyakorlati alkalmazásának lehetőségei a vendéglátásban
- A marketing mix meghatározása
- Marketingkommunikáció a vendéglátásban
- Viselkedéskultúra és kommunikáció alapjai
- Az internetes marketing, a közösségi média szerepe
Jogszabályok a vendéglátásban, szervezés és irányítás a vendéglátásban témakörei
- Környezetvédelem
- Fogyasztóvédelem
- Tűz-és balesetvédelem
- Vendéglátó üzlet indításával kapcsolatos jogszabályok, szervezési feladatok
- Vendéglátó üzletek külső ellenőrzése