Kövess minket:
Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Főoldal / Pályázatok / GINOP 6.2.3 / Fejlesztési területek / Tananyagfejlesztés / Felkészítés a flambírozó versenyre

Beszámoló

Felkészítés a flambírozó versenyre

A VIP Flambé – Nők a Flambírozás művészetében, Szekszárdi Flambírozó és Gasztronómiai Verseny – MARCO POLO G.E.I.E. – Flambé Cup versenyre az iskolánkban tanuló lányok közül  készítettünk fel diákokat. Fontos szempont volt, hogy a lányok a szakmájukat ismerjék, szorgalmasak, kitartóak és precízek legyenek. A flambírozás Forgó Gabriella feladata volt, ő az iskolánkban felszolgálóként végzett, jelenleg az érettségire felkészítő osztályba jár. A borok felszolgálását Nagy Zsófia végezte végzős érettségizőként. Horváth Bettina a virágkompozíció elkészítésének volt a felelőse.

A felkészülést az előírásokkal kezdtük, ezen belül a tisztítás, fertőtlenítés, hulladékkezelés, személyi higiénia, felszolgálás, terítés, elszállítás és a kiszállítás szabályait beszéltük meg. Hogy a flambírozást balesetmentesen lehessen elvégezni, szükség volt munkavédelmi és balesetvédelmi ismeretek elsajátítására is, ezek után pedig a vendég előtti ételkészítés ismertetése történt meg. Meghatároztuk a flambírozás fogalmát, szabályait és eszközeit, ezzel párhuzamosan a bor bemutatásának szabályait ismertettük, továbbá a szervírozáshoz szükséges eszközöket határoztuk meg.

A versenyfeladat kiírása alapján az ikebanakészítés eszközeinek és szabályainak ismertetése következett. Az ikebana (virágdísz) témája a farsang került ezután napirendre. Utána a felkészítés során a flambírozáshoz tértünk vissza, ahol a gyümölcsök konyhakész feldolgozásához szükséges eszközöket ismertettük meg. A gyümölcsök és a felszerelések előkészítése, az étel elkészítése, tálalása, felszolgálása volt a következő nagy feladat. A versenykiírás alapján a versenyző csapatnak be kell mutatnia az iskoláját, a csapattagokat, valamint az elkészítendő ételt, ezért ezt az ismertetőt is el kellett készítenünk. Mindezek mellett a flambírozott gyümölcs és a hozzá illő bor kiválasztása és jellemzőinek ismertetése következett. A felkészülés során nagy hangsúlyt kapott a bor bemutatásának és szervírozásának ismertetése. A gyakorlás után szerepet kapott a jellemzőinek ismertetésével együtt az ikebana elkészítésének bemutatása és gyakorlása, mely a farsangi hagyományoknak megfelelően megkapta a díszítését.

A felkészülés során a tanulókat óra elején mindig számon kértem az előző órán tanultakból, majd a felkészülés végén egy összegző számonkérést is tartottam. Az utolsó felkészülési időszak már a három munkafolyamat összehangolásáról szólt a verseny szabályzatának megfelelően.

A felkészülés jó hangulatban és egészséges izgalommal telt, a versenyzők odaadással és szorgalommal vettek részt minden felkészítő órán. Hogy a versenyen sikeresen szerepeljenek, változatos módszereket és munkaformákat alkalmaztam, mint például a csoportos felfedezés, tudásmegosztás, magyarázat és a szemléltetés A munkaforma ennek megfelelően csoportos, csoportos munka és egyéni gyakorlás volt. A versenyen való megjelenésre is nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen a versenyszabályzat előírta az egységes megjelenés fontosságát.

A 30 órás felkészülés összekovácsolta a lányokat. Az iskola biztosította a lehetőséget arra, hogy a lányok tisztességesen felkészülhessenek, hiszen minden alapanyag a rendelkezésünkre állhatott. A versenyt Domboriban bonyolították le. A versenyzők nagyon eredményesen szerepeltek, első helyezettek lettek, így elnyerték a fődíjat, azaz az Olaszországban megrendezésre kerülő nemzetközi flambírozó versenyen is vehetnek részt. Erre a versenyre márciusban került volna sor, de a különleges helyzetre való tekintettel ezt az eseményt októberre halasztották a szervezők. Bízunk benne, hogy az októberi olaszországi versenyre a lányok újra tisztességesen felkészülnek, és ott is szép eredményt érnek el!

Szőke Anikó

Felkészítés a flambírozó versenyre

Tananyag-Módszertani fejlesztés a flambírozó versenyre

  
  
© 2019 Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva