Kövess minket:
Eseménynaptár
2024. május
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

VIP Flambé

Nők a Flambírozás művészetében
meghívásos Szekszárdi Flambírozó és Gasztronómiai Verseny

*  Marco Polo G.E.I.E. – Flambé Cup  *
hivatalos magyarországi válogatóversenye

A Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája első alkalommal rendezi meg a VIP Flambè – Nők a Flambírozás művészetében elnevezésű meghívásos Szekszárdi Flambírozó és Gasztronómiai Versenyét, melynek időpontja 2020. január 14-15.

A verseny fővédnöke Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár asszony

A verseny célja olasz minta alapján egy régi hagyomány felelevenítése mellett egy nívós, pincéreknek szóló országos verseny, egyben iskolánk első saját országos versenyének elindítása.

A szakmai versenyen 25 év alatti pincér szakközépiskolás vagy vendéglátásszervező technikus szakirányokban tanuló leány tanulók vehetnek részt.

A versenyen három fős csapatok képviselik iskolájukat. Egy rövid bevezetés után, melyben bemutatják a csapattagokat, iskolájukat és városukat, az egyik tanuló flambíroz, egy másik tanuló sommelier-ként bemutatja a bort, amit a flambírozott ételhez ajánl, a harmadik tanuló virágokból, gyümölcsökből asztaldíszt készít.

Eredmények

A résztvevő csapatok a következők voltak:

•Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Szakképző Iskolája

•Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

•Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola

•Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

•Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája

•Veszprémi SZC Jendrassik – Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

Eredmények:

Tájékoztatom, hogy a közvetítést a közösségi oldalakon már élőben is több mint tízezren nézték. Több, mint két ezer szavazat érkezett be, melynek 55 %-át a debreceni iskola kapta.

A verseny első helyezettje részt vehet az olaszországi Gradoban megrendezésre kerülő “Le Donne nell’Arte del Flambè” 2020 – Nemzetközi Női Flambè Versenyen a Marco Polo G.E.I.E. támogatásának köszönhetően.

Fotók

Badics Gábor fotós felajánlásában készült képek a versenyről:

https://szekszardiszc-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/nagy_imre_vendeglato_szekszardiszc_hu/Ej1NPKrPODhDoU5ICg1BhLsBHPepjeXPYBmx3Iw0aNJq7A?e=Xd6DAg

Viszont látásra, várjuk Önöket a következő versenyükre is!

Tisztelettel,

Nagy Imre

igazgató


Élő adás (rögzítve 2020.január 15.):

1. rész

 

2. rész

 

Eredményhirdetés

 

Programfüzet

Helyszín

A verseny impozáns helyszínét, a csapatok kísérőjük ellátását támogató partnerünk, a Donautica Étterem és Hotel biztosítja (7133 Fadd, Dunasor 53.).

https://donautica.hu/

Flambírozás

A flambírozás az éttermi munka világában nagy szakmai tudást, gyakorlatot, jó ízlést, szép érzéket követel. Nem a szakács flambíroz, hanem a pincér, kint a vendég előtt, ami nagyban hozzájárul az éttermi élményekhez, hiszen az evés önmagában egy ünnep, aminek emelkedett hangulatát még inkább növeli, hogy a vendég jelenlétében, éttermi asztalánál készül el, amit percekkel később elfogyaszt. 

Az értékesítési színvonal emelése érdekében a konyhaművészet azzal is emeli az étkezés élményeit, hogy lehetővé teszi, hogy a vendég előtt készítsünk bizonyos műveleteket, így őt magát is bevonjuk az ételkészítés rejtelmeibe a vendég láthatja, figyelemmel kísérheti, megkóstolhatja a számára készülő ételt.

Az ételeknek a vendég előtti elkészítése mindenkor látványosság. Az éttermi ételkészítésnek a pszichológiai hatása mellett az is a cél, hogy minél frissebb kaphatja meg az ételt a vendég. Tudni kell azonban, hogy a válogatás nélkül minden ételt nem lehet a vendég előtt készíteni vagy befejezni.

A vendég előtti tálalás mindig jó ízlést és biztos gyakorlatot követel.

Az étteremben az ételkészítés leglátványosabb módja flambírozás a látvány mellett a flambírozás célja a pörzsanyag képzés és az alkoholtartalmú italokkal különleges ízesítést elérni.

A vendéglátás fontos követelménye a stílus. Ebben nagy mértékben közrejátszik a hely, az alkalom, a berendezés, a felszerelés, a terítés, az asztaldíszítés, a vendégelőtti ételkészítés és a figyelmes felszolgálás, illetve kiszolgálás.A flabírozott étel látványa, sőt a saját kezű elkészítése különlegesen ünnepélyes hangulatot áraszt.

Előzmények

Iskolánk három tanárát kísértem el 2019. március 8-án az olaszországi Gradoban megrendezésre kerülő “Le Donne nell’Arte del Flambè” női flambírozó versenyre.

Egyedüli külföldi csapatként kaptunk meghívást. Az olasz szervezők szerették volna felmérni mivel jár egy külföldi csapat jelenléte, hiszen tervezik a közeljövőben a jelenleg 16 olasz régióból érkező csapatverseny nemzetközire való kibővítését.

A verseny célja:

A verseny különlegessége:

Versenyszabály

VIP Flambè – Nők a Flambírozás művészetében – Szekszárd (Dombori, 2020. január 14-15.)

1.         A Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája első alkalommal rendezi meg a VIP Flambè – Nők a Flambírozás művészetében elnevezésű meghívásos Szekszárdi Flambírozó és Gasztronómiai Versenyét, melynek időpontja 2020. január 14-15.

A verseny impozáns helyszínét, a csapatok kísérőjük ellátását támogató partnerünk, a Donautica Étterem és Hotel biztosítja.

2.         A szakmai versenyen 25 év alatti pincér szakközépiskolás vagy vendéglátásszervező technikus szakirányokban tanuló leány tanulók vehetnek részt.

3.         A versenyen három fős csapatok képviselik iskolájukat. Egy rövid bevezetés után, melyben bemutatják a csapattagokat, iskolájukat és városukat, az egyik tanuló flambíroz, egy másik tanuló sommelier-ként bemutatja a bort, amit a flambírozott ételhez ajánl, a harmadik tanuló virágokból, gyümölcsökből asztaldíszt készít.

4.         Díjazás:

Fődíj: a verseny első helyezettje részt vehet az olaszországi Gradoban megrendezésre kerülő “Le Donne nell’Arte del Flambè” – Nemzetközi Női Flambè Versenyen a Marco Polo G.E.I.E. támogatásának köszönhetően.

Az első három díjazotton kívül az alábbi díjak kerülnek kiosztásra: a legszakszerűbben kivitelezett flambírozásért, a legízletesebben elkészített ételért, a legszebb tálalásért, az ételhez legjobban harmonizáló bor kiválasztásáért, a legszakszerűbb bor bemutatásért, a legszebben elkészített kompozícióért, a legelegánsabb csapat díja, közönségdíj, közösségi média legnépszerűbb csapata díja, támogatói különdíj(ak).

5.         Minden versenyző csapat a feladathoz kiválasztott, hozott nyersanyagokból és alapanyagokból dolgozik, a verseny helyszínén rendelkezésre bocsátott eszközökkel. Az étel flambírozásához használt pálinkát támogatónk, a Brill Pálinkaház biztosítja. A flambírozott ételhez az általuk előre kiválasztott bor lehetőség szerint saját borvidékükről, de mindenképpen Magyarországról származzon.

A versenyfeladat három részből áll:

-          az első rész, a flambírozás és az étel tálalása,

-          a második rész a flambírozással készített ételhez választott bor bemutatása,

-          a harmadik rész az asztaldísz elkészítése.

6.         A csapatok bemutatását és a három versenyrészből álló feladat előkészítését és szakmailag pontos kivitelezését, illetve a csapat egységes megjelenését héttagú zsűri értékeli.

7.         A versenyen való részvétel meghívásos, ingyenes.

A jelentkezési lapokat e-mail-ben az alábbi címre várjuk: vipflambe@vendeglato.szekszardiszc.hu

A jelentkezési határidő: 2019. december 14.

Kapcsolat: Szőke Anikó, +36302009730, Honlap: vendeglato.szekszardiszc.hu

8.         A két napos rendezvényen, borvacsora keretében a csapatok versenye mellett a tanulók és a kísérőik szakmai előadáson vesznek részt, amelynek témája a szekszárdi borvidék borászainak bemutatása.

„A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt.”

(Gundel Károly)

 

A verseny forgatókönyve

A program 2 napos.

Január 14. kedd

Az 1. nap a délutáni érkezés, szállás elfoglalása, esti részletes szabályismertetés, vacsora napja.

1. nap este a kísérőtanároknak, diákoknak, vendégeknek egy szakmai programot szervezünk.  Ifjabb Dúzsi Tamást kértük fel arra, hogy mutasson be meghívott borászokat és segítségükkel a szekszárdi borvidéket vendégeinknek borvacsora keretében.

Január 15. szerda

2. nap reggelit követően kezdetét veszi a verseny

Téma: Gyümölcs flambírozás

Rövid konyhai felkészülést követően 25 perc áll rendelkezésére minden csapatnak, akik az első este kisorsolt sorrendben követik egymást.

Minden versenyző csapat a feladathoz kiválasztott, hozott nyersanyagokból és alapanyagokból dolgozik, a verseny helyszínén rendelkezésre bocsátott eszközökkel. Az étel flambírozásához használt pálinkát támogatónk, a Brill Pálinkaház biztosítja. A flambírozott ételhez az általuk előre kiválasztott bor lehetőség szerint saját borvidékükről, de mindenképpen Magyarországról származzon.

versenyfeladat három részből áll:

(Az elkészített ételből egy adagot pontozásra tányérra tálal a versenyző, illetve a hét zsűritag asztalára kóstolót szolgál fel. A második csapattag a szakszerűen bemutatott, kinyitott és kóstolt bort felszolgálja a zsűrinek. A végén az elkészített asztaldíszt viszi körbe pontozásra a harmadik csapattag. A csapatok munkái a választott borral együtt kiállításra kerülnek.)

A csapatok bemutatását, a három versenyrészből álló feladat előkészítését és szakmailag pontos kivitelezését, illetve a csapat egységes megjelenését héttagú női zsűri értékeli.

Az első három díjazotton kívül az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:

Állófogadással és eredményhirdetéssel, a díjak átadásával zárul a verseny.

A héttagú zsűri

Dr. Kovács Mihályné – ELNÖK

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Életműdíjasa, a Gasztronómia Követe, a szakma Nagykövete,
Schnitta Sámuel a Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület Ifjúsági Bizottságának Elnöke, Schnitta díjas Éttermi mester, Mesterbizottsági Elnök /pincér, vendéglátásszervező vendéglős szak/,a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tiszteletbeli Régió Elnöke, a Szövetségi Zsűri tagja, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja,
a Szakácsegyesületek Világszövetsége/WACS/ és az MNGSZ Elnöke Kiváló Munkáért Arany Emlékplakett,
Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa Margócsy Emil díj.

Tischler Petra

Chef , operatív vezető
A Nobu étteremben kezdte szakmai pályafutását.
Londonban a The Arts Club éttermében tanulhatott egy kiváló francia chef mellett.
Az Egyesült Államokban Joel Antunes mellett közel 3 évet töltött el, sous chef pozícióban.
Magyarországon a Costes Downtown étteremben sous chefként dolgozott, 2016. márciusában elnyerték az ország 5. Michelin csillagát.
Jelenleg a legnagyobb friss tengeri halkereskedelmi cégnél operatív vezető.
Pro Gastronomia díj, kiemelkedő ifjú tehetség, sous-chef pozíció Michelin csillag.

Riedl Annamária

 

újságíró, gasztroblogger, kommunikációs vezető, PR-tanácsadó (kultúra, gasztronómia), magazinalapító, médiapartneri tevékenység
Szabadúszóként publikál a Dining Guide, Magyar Konyha, Best of Budapest, Diplomacy&Trade, Vendéglátás magazin, Borászportál, HVG, Premier magazin, La Femme-exkluzív női magazinba, és az elmúlt évben a Pécsi Borozó gasztronómiai szerkesztője és újságírója
Rozmaring&Csokoládé nevű gasztroblogját nemrég továbbfejlesztette online magazinná Stile di Vita néven
PR tevékenységet is folytat mind kulturális, mind pedig gasztronómiai vonalon éttermekben és hotelekben, valamint társszervezőként országos méretű gasztronómiai rendezvényekben.

Vas-Guld Zsuzsanna

egyetemi tanársegéd, a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Karának oktatója 2009 óta. Oktatott tárgyak: Borászati kémia, borászati mikrobiológia, Borászati technológia, Érzékszervi fejlesztés, Kóstolástechnika gyakorlat.
Doktorjelölt Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola Budapest. Doktori (PhD) kutatási terület: borászati kémia (polifenol vizsgálatok) és érzékszervi bírálati módszerek fejlesztése
ALISCA BORREND rendes tagja Szekszárd.
Polip Ifjúsági Egyesület Kadarka projekt szakmai koordinátor (önkéntes munka).
A Pécsi Tudományegyetem Szekszárdi Borkultúra Szabad Egyetem szakmai koordinátora, a kulturált és mértékletes borfogyasztás népszerűsítése jegyében.
III. helyezés az olaszországi Gradoban megrendezésre kerülő “Le Donne nell’Arte del Flambè” – Nemzetközi Női Flambè Versenyen, a magyarországi csapat tagjaként 2019.
Kiváló oktatói munka elismerés PTE KPVK Szekszárd 2019.

Tóth Ágnes

Ágnes képzőművész pályára készült, majd mégis a gasztronómia mellett döntött.
A csepeli vendéglátó ipari szakmunkásképző alatt gyakorlatát a Kempinskiben szerezte. Szinte minden területen tapasztalatot szerzett (hentes, reggeliztető, hideg konyha és meleg konyha).
Az iskola elvégzése után a Kempinski Corvinus éttermében helyezkedett el, az akkori budapesti gasztronómia egyik kimagasló helyszínén. Tanuló éveihez hasonlóan itt is minden poszton megfordult, mindent alapjaiban ismert meg.
2000-ben hívták át a Gerbeaud Kávéházba, hogy az ottani étterem konyháján folytassa útját.
2005-ben Ágnes megnyerte a Chaîne des Rôtisseurs magyarországi selejtezőjét és kijutott a Bermudákon tartott döntőbe, ezzel átélve élete egyik legszebb élményét.
2008-tól az egy éves Onyx étteremben dolgozik.
2009-től egészen 2016 szeptemberéig a Gerbeaud Gasztronómia minden egységének konyháján dolgozott és alkotott.
2016 szeptemberében a Gerbeaud Gasztronómia Executive séfjévé lépett elő, mely a 17 év kemény munkájának méltó elismerése. Kollégái tisztelik és szeretik, tudását nagyra tartják.
Célja, hogy egységes csapatot építsen fel, egy alkotó konyhát, ahol az emberei szeretik és tisztelik az ételt, amit készítenek és a vendéget, aki elfogyasztja.

További két zsűritag, akiket olasz partnerünk, a Marco Polo G.E.I.E delegál:

Claudia Speri

hotel manager, a Garda – tó Hoteleinek Szövetségének elnöke
Az egyik legexkluzívabb hotel és étterem tulajdonosa a Garda-tó partján, Peschiera del Gardában. Magas színvonalú, elismert Maitre, 
vezető.
Claudia Food and Beverage Manager-ként támogatta édesapját, Raffaello Sperit (AMIRA, Associazione Maitres Italiani Ristoranti Alberghi, 
Olasz Étterem- és Hotelvezetők Szövetségének elnöke) és édesanyját, Maria Luisát, aki az elsőként lett olasz női Maitre.
A Speri Család által elnyert nevezetes címek után, Claudia lett a nemzetközi "Nők a flambírozás művészetében" díjának elnöke. A verseny 
minden évben Grádóban kerül megszervezésre.
A Confidi Veneto tanácsadója, a Peschiera del Garda-i Hotelek és Kempingek Szövetségének elnöke, valamint a Garda-Veneto Federalberghi 
alelnöke.

Huszti Gabriella

 

hotel manager
Budapest legismertebb hoteljeinek és éttermének dolgozott: Meridien Hotel (5*), Akadémia Itália étterem. Jelenleg a Budapesti 
Hilton Hotel ettermenek uzletvezetoje.
A másik nagyon fontos nemzetközi munkaköre, az AMIRA (Associazione Maitres Italiani Ristoranti Alberghi), az Olasz Étterem- és Hotelvezetők Szövetségének magyar nagykövete, amely munkakört a Marco Polo GEIE megbízásából tölt be. Ebben a szerepkörben kísérte el 2019-ben a szekszárdi magyar csapatot a "Nők a Flambírozás művészetében" nemzetközi versenyre.
A 2020-as "Nők a Flambírozás művészetében" versenyen 2 magyar csapat képviselője lesz.

Igyekeztünk olyan személyeket felkérni zsűrizésre, akiket a versenyző iskolák minden kétséget kizáróan elfogadnak, tisztelnek szaktudásuk, munkásságuk, eredményeik, elismertségük révén.

Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra és a versenyzők számára is, hogy egy ilyen nívós szakmai zsűri viseli szívén a kezdeményezésünket.

A felkeresett résztvevők, támogatók is szívesen állnak a nemes ügy mellé.

A meghívott iskolák (3 fős csapatok egy-egy kísérőtanárral)

Szervező: Szőke Anikó szakmai elmélet tanár (+36302009730, szoke.aniko@vendeglato.szekszardiszc.hu).

A versenyszervezés e-mail címe: vipflambe@vendeglato.szekszardiszc.hu .

Bízunk benne, hogy a leírtak teljes mértékben meggyőznek mindenkit arról, hogy támogassa jelenlétével, szakmai hozzáértésével versenyünket!

A Szekszárdi SZC Vendéglátó Szakképző Iskolája munkatársai és partnereink úgy látják, hogy céljaink, azaz a pincér versenyek számának növelése, az eddigiektől eltérő téma és helyszín, az elegáns szállodai környezettel való ismerkedés, kiegészítő, szakmai program, találkozási, konzultálási lehetőség a szakma üzleti szereplőinek és oktatóinak, a hölgyek nagyobb elismerése a vendéglátásban, iskolánk régi vágya egy saját, országos verseny indítása, mind-mind nagyszerű tere és lehetősége a szakképzés népszerűsítésének.

Plakátötlet pályázat

Szekszárdi művészetis általános iskolások küldtek be plakátötleteket versenyünkre. Jutalmuk egy hatalmas habostorta.

Alkotók sorban: 1 Fábián Panna, 2 Orbán-Zaják Luca, 3 Soós Nikolett, 4 Molnár Rita, 5 Fábián Luca, 6 Nagy Emma Imola, 7 Tápai Anna, 8 Bonnyai Fanni, 9 Nagy Sára Flóra.

Fő támogatóink:

További támogatóink:

Almdudler - Fruitful-Company Kft.

Márka Üdítőgyártó Kft.

Kapcsolódó oldalak:

 

Instagram oldal

 

 

 

 

 

Nők a flambírozás művészetében - VIP flambé Facebook oldal

 

 

Facebook

 

 

  
  
© 2019 Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva