Szakács szaktechnikus - 2 év
kétéves, nappali, technikumi képzés ösztöndíjjal, duális képzésbe átlépve munkabérrel
Szakma neve Szakács szaktechnikus |
Ágazat neve Turizmus-vendéglátás |
Szakmajegyzék száma 510132306 |
Képzés időtartama 2 év |
Választható szakmairányok: - |
JELENTKEZÉSI LAP
Kitöltés géppel:
Jelentkezési lap Érettségi utáni technikumi képzésre_2022-2023.docx
Kitöltés kézzel:
Jelentkezesi_lap_erettsegi_utani_technikumi_kepzesre_2022-2023.pdf
Képzés indulása legközelebb: 2023-09-01
A gimnáziumi érettségivel rendelkező fiataloknak lehetőségük van kétéves technikumi képzésre jelentkezni.
A technikumban végzettek jelentős előnyt élvezhetnek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál.
2 ÉVES KÉPZÉS
Szakács szaktechnikus – Turizmus-vendéglátás ágazat
Turizmus-vendéglátás ágazat 2 éves képzése, amely technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással. Közép- és felsővezetői feladatokat lát el olyan munkakörökben is, mint például a főszakácshelyettes, főszakács, generál főszakács, élelmezésvezető helyettes, élelmezésvezető. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítése mellett kulináris élményt is nyújt. A szakács szaktechnikus a különböző rendezvények fő koordinátora a catering tekintetében. Szaktudásával segíti, irányítja a zökkenőmentes és a vendégek megelégedésére végzett munkát.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- vezető szakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajtatja a meghatározott feladatokat;
- vezetőszakács pozícióban végrehajtatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva, áruátvételt végez vagy ellenőriz, szakosított áruraktározást ellenőriz;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
- megérti és felhasználja a technológiai műveletek idegennyelvű leírásait.
A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, a szakma jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.