Receptkönyv
Olasz ételek, desszertek és koktélok
A diákok gyakorlatának szakmai tapasztalatát a következő módon tervezzük hasznosítani:
A gyakorlatról hazaérkező diákok beszámolói alapján iskolánk olyan információkhoz jut, hogy melyek azok a sikeres területek,
melyeken nagyon jól teljesítenek és pontos szakmai tudással rendelkeznek. Az olasz partner által megküldött jellemzések során
kiderül az egyes diákokra vonatkozó pozitívum és negatívum, amely a tanulás során jó alapot jelenthet a személyi fejlesztésre. A
diákok láthatják, hogy hol szorulnak még fejlődésre. A jellemzést egy független oktatótól kapták. Kiderülnek azok a kritikus pontok
is, melyek hiányát érzik a diákok a szakmai gyakorlat területén, melyekre szükségük lett volna, de nem tanultak tanulmányaik alatt. A
tapasztalatok összegyűjtése után konzultálunk iskolák gyakorlati oktatóival és a duális szakképzésben résztvevő vállalatok oktatóival,
hogy a hiányterületek a jövőben pótolva legyenek, ezek valóban így is valósuljanak meg a képzés idején. Külön kezeljük a diákok
hanyagságából fakadó problémákat és a valósan felmerülő szükségleteket. Javaslatot teszünk oktatóinknak hogy melyek azok az
igények, melyekre még jobban kellene koncentrálni. A diákok személyes beszámolója által a még tanuló diákok is motiváltakká
válhatnak egy későbbi mobilitásban való részvételre.
A diákok a saját tanulótársaik számára is átadják a megtanultakat a szakmai gyakorlaton, a munkahelyen, a napi munkában a 16 hét
alatt begyakorolt módszereket már automatikus használják a diákok.
A kinti gyakorlaton járt szakács diákok összeállítanak egy olasz szakácskönyvet, melyet a kerettantervben szereplő nemzetek
konyháinál, mind a diákok, mind az oktatók hasznosítani tudnak. A diákok személyes beszámolója által a még tanuló diákok is
motiváltakká válhatnak egy későbbi mobilitásban való részvételre.
A cukrász diákok egy olasz édességek elkészítését tartalmazó könyvet állítanak össze, melyet a cukrász oktatásban használunk majd
fel.
Pincérek pedig összegyűjtik a jellegzetes olasz italokat és készítési és felszolgálási módjaikat. (martini, prosecco, lambrusco,
limoncello, amaretto, mirto, bellini). Minden diák 2 receptet gyűjt a közös gasztronómiai könyvbe.
A gyakorlati oktatók iskolai, vállalati mobilitási tapasztalatainak hasznosulását a következő módon tervezzük:
A gyakorlati oktatók számára kötelezően előírjuk a részvétel feltételeként, hogy saját vállalkozásának többi dolgozói , tanulói
számára beszámolót kell tartania a kinti tapasztalatokról, látottakról és be kell építenie legalább 1 elemet a kint tanultakból,
tapasztaltakból. Az iskolában dolgozó gyakorlati oktatók számára szintén kötelező a diákjaik és kollégáik számára beszámolót tartani
a kinti tapasztalatokról és építsen be legalább egy elemet saját munkájába. A beszámolókból iskolánk honlapján közzéteszünk, ahol
a projekt számára kialakítunk egy információs portálrészt.
Ezzel egyrészt a disszeminációs tevékenységet is megvalósítjuk. A honlapon megjelenő beszámolóink támogatják iskolánk
pályaorientációs munkáját is, hiszen az érdeklődő szülők, diákok , megnézhetik ezeket és kedvet kaphatnak a szakma
megtanulásához, vonzónak láthatják iskolánk oktatási kínálatát.
A diákok és a szakoktatók mobilitása erősíti, támogatja a duális szakképzést intézményünkben, hiszen olyan szakmai tapasztalattal
lesznek gazdagabbak, amit beépítve az oktatásba, mind az iskolai, mind a vállalati részről együttesen tudják támogatni a jövő
szakképzést a szakács, pincér, vendéglátós-szervező képesítésekben.
A diákok és a szakoktatók közösen rendeznek főzőiskolát, ahol együtt bemutatják a diáktársaik számára, az olasz ételeket. A közös
főzési alkalmakon a tanuló és oktató összehangolt munkája szükséges, mely segíti a tanulók személyes, társas kompetenciáinak a
fejlesztését is. Egyben felkészíti őket a munkahelyi körülményekre.